06 - 28 78 20 61 info@yogamettom.nl

Yoga Therapie werkt

Intake inplannen

Critical Alignment Yoga Therapie

Voor wie

Je hebt al langer last van je rug, je nek of schouder. Klachten die je beperken, energie kosten en waar je graag iets aan zou doen. Mischien ben je al bij een fysiotherapeut of andere therapeut geweest maar toch is de klacht nog niet (helemaal) over. Iedere dag voel je pijn, je voelt je ouder dan je bent. Én je wilt dit veranderen.

 

Hoe werkt het?

De critical alignment yogatherapie werkt in een aantal stappen. De eerste stap is ontspannen. Spanning die in de loop der tijd is opgebouwt in het lichaam lossen we met gerichte oefeningen langzaam op.  Door de ontspanning ontstaat ruimte voor bewegen. Mobiliteit die door spanning is verminderd wordt langzaam hersteld.  Met de nieuwe ruimte voor bewegen gaan we werken aan coördinatie. Met gerichte oefeningen werken we aan een houding die recht en ontspannen tegelijk is. De laatste stap is kracht opbouwen. In je nieuwe productieve houding je lichaam versterken zodat  het moeiteloos wordt.

Drie elementen van ontspanning

1. Zwaartekracht

Zwaartekracht trekt ons langzaam krom. Als kind waren we nog kaarsrecht maar in de loop der tijd is dit veranderd. Gelukkig kunnen we de zwaartekracht ook inzetten op een positieve manier. Door te liggen op een yogastrip, een yogarol of een ander hulpmiddel geef je druk op stijve spieren. Door de druk gaan de spieren ontspannen. We werken terug naar een rechte rug.

2. Adem

We ademen de hele dag. Toch gebruiken we de adem zelden voor heling of ontspanning. Bij yogatherapie werken we bewust met de ademhaling. Tijdens de oefeningen adem je naar de spanning of weerstand. Je gebruikt je adem om ruimte in je lichaam te ontwikkelen. Zo help je jezelf met ontspannen.

3. Tijd

Het opbouwen van spanning is niet in één dag gebeurd. De weg terug naar ontspanning gaat gelukkig een stuk sneller. Bij Critical Alignment Therapie gebruiken we de tijd om te verdiepen. We doen de oefeningen lang (5 tot 10 minuten) om ontspanning te brengen naar dieper gelegen spierlagen.

Stap voor stap

Voor je mee kan doen met de therapie doen we altijd eerst een intake. De intake heeft tot doel kennis te maken. Een beeld te krijgen bij de klachten en te kijken of deze therapie voor jou zou kunnen werken. Een intake plannen kan met het formulier of door te mailen of bellen met Tom Hendriks.

De intake bestaat uit drie delen. Deel 1 is een gesprek over je klachten. Deel twee bestaat uit een aantal lichamelijke testjes om te kijken hoe je lichaam beweegt. Deel drie is een advies over hoe verder te gaan. De intake duurt meestal 45 minuten.
Na de intake kom je iedere week een therapie les volgen. Doe dit in ieder geval 10 weken lang om te ervaren wat de therapie voor je doet. Na 10 weken houden we een korte evaluatie om te kijken wat het resultaat zover is en of het zinvol is om verder te gaan.

De wekelijkse lessen zijn op:

  • Vrijdag 09:00 – 10:00
  • Zaterdag 08:45 – 9:45

Vragen

Waarop is de yoga therapie gebaseerd?
Critical Alignment Yoga Therapie is ontwikkeld door de Amsterdamse yogaleraar Gert van Leeuwen. In zijn boek Critical Alignment Yoga beschrijft hij hoe je yoga kan gebruiken om meer moeiteloosheid in je lichaam te brengen. Hoe yoga je lichter en vrijer kan maken. Critical Alignment Yoga is de therapeutische toepassing van een deel van de Critical Alignment oefeningen.
Waarom eerst een intake?
Bij Yoga Therapie doen we altijd eerst een intake. Doel is om de klacht helder te krijgen, te onderzoeken wat de therapie voor je kan betekenen en om te kijken of er contraindicaties zijn waardoor deze therapievorm mischien niet geschikt is.
Hoe lang duurt de therapie?
Het valt niet goed vooraf te voorspellen hoe lang de therapie gaat duren. Binnen de eerste tien lessen na de intake zal duidelijk zijn of de therapie een goede oplossing voor de klachten is.
Waarom oefenenen in een groep?
Iedereen heeft zijn eigen klacht en eigen process. Toch blijkt het heel goed te werken om in een groep te oefenen. Bij individueele lessen zouden de kosten per les veel hoger uitvallen.
Kan ik thuis oefenen?
Ja natuurlijk en dat raad ik ook aan. Als je een aantal lessen hebt gevolgt en bekent bent met de  basisoefeningen dan kan je een stripje en of matje aanschaffen om thuis te oefenen.
Wordt de therapie vergoed door de zorgverzekeraar?
Op dit moment word critical alignment therapie niet vergoed door zorgverzekeraars. Sommige werkgevers vergoeden yogalessen wel. Indien wenselijk kan hiervoor een factuur worden verschaft op naam van de werkgever.
Ben je geregistreerd therapeut?
Tom Hendriks en Mariëtte Hermans zijn beiden als level 4 Critical Alignment Therapeut geregistreerd. Deze registratie is te vinden op de website van Critical Alignment Yoga.

Tarieven

Locatie Faraja Yoga

De yogalessen, therapielessen en intakes worden gehouden in de mooie studio van Stoked About Yoga: Graftermeerstraat 63A
2131AB Hoofddorp De studio zit boven James Auto Service. De ingang is aan de rechterkant van de garage. In de omgeving is voldoende gratis parkeerruimte.

Praktische informatie

Tijden therapieles

 

Vrijdag 10:45 – 11:45 uur

Intakes op afspraak. 

Intakes op vrijdagochtend of dinsdagmiddag.

Contact

Voor vragen over de therapielessen neem contact op met Tom Hendriks 

Email: info@yogamettom.nl
Telefoon: 06-28782061

Verschillen

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen Critical Alignment Yoga en Critical Alignment Therapie. Hieronder een overzicht.

Intake inplannen

Gebruik onderstaand formulier om een intake in te plannen. Een intake is geheel vrijblijvend. De kosten bedragen € 35,-. Na de intake ontvang je per email een factuur.

We nemen contact met je op om een definitieve datum af te spreken.

Welke dag komt je het beste uit voor een intake?